glava
     

Cilji vaje:

 • kaj je Nvu,
 • kako namestimo program Nvu in kako namestimo slovenski jezikovni paket,
 • spoznali bomo tudi Nvu-jev uporabniški vmesnik.

Nvu

Nvu (izg. "envju") je urejevalnik HTML, torej orodje za izdelavo spletnih strani, s temelji na urejevalniku Mozilla Composer in spada pod odprtokodno skupnost. Njegov namen je biti odprtokodna zamenjava za komercialna orodja, kot sta Adobe Dreamweaver in Microsoft FrontPage. Nvu je eno izmed redkih orodij za grafično oblikovanje spletnih strani v Linuxu.

Njegova glavna odlika je, da je zelo preprost za uporabo, tako da ni potrebno poznavanje jezikov HTML in CSS. Obenem pa je primeren tudi za profesionalno rabo, saj omogoča tudi ročno pisanje in spreminjanje kode, podpira tudi jezik PHP, urejanje CSS, vrednotenje HTML (validation) ipd. Zelo dobra stran programa Nvu je čista koda, ki jo ustvari, program pa je na voljo tudi v slovenščini.

Glavni razvijalec Nvu je Daniel Glazman, nekdanji uslužbenec podjetja Netscape Communications Corporation in trenutno zaposlen v Mozilla Foundation. Projekt finančno podpira distributer Linuxa Linspire, prej znan pod blagovno znamko Lindows.

Nvu deluje v okoljih Linux in Windows in Mac OS X. Prav tako pa ga lahko uspešno zgradimo na poljubni platformi z Netscape Portable Runtime.

Namestitev programa Nvu

Program najdemo na spletni strani http://www.nvu.com/, kjer izberemo rubriko Downloads.

s

Nvu lahko namestimo v različna okolja.  Na spletni strani http://www.nvu.com/download.php izberemo ustrezno namestitvene datoteke glede na vrsto operacijskega sistema. Nvu je na voljo za mnoge distribucije Linuxa, prav tako pa ga lahko namestijo tudi uporabniki MAC OSX in tudi uporabniki oken. Uporabnikom oken sta namenjeni dve različici namestitvenih datotek, namestitvena paketna datoteka nvu-1.0-win32-installer-full.exe in stisnjena namestitvena datoteka nvu-1.0-win32-full.zip. Izberemo namestitveni paket nvu-1.0-win32-installer-full.exe s katerim bomo Nvu namestili s standardnim namestitvenim programom za okolje Windows. Namestitveni program izdela vse imenike in datoteke, potrebne za izvajanje programa.

s

Po izbiri namestitvenega paketa se nam odpre okno Prenos datoteke - Varnostno opozorilo v katerem izberemo eno od opcij in sicer, da  bomo namestitev izvedli neposredno, da bomo namestitveni paket posneli na disk in namestitev izvedli kasneje, lahko pa namestitev tudi prekličemo. Mi izberemo opcijo Zaženi.

s

Namestitveni paket se najprej prenese s spleta v naš računalnik. Namestitveni paket je velik 6,57MB.

s

Ko se namestitveni paket prenese nam Internet Explorer sporoči, da datoteka nima veljavnega digitalnega podpisa, ki potrjuje založnika. S klikom na Zaženi nadaljujemo namestitev.

s

Znajdemo se v pozdravnem oknu namestitvenega čarovnika programa Nvu. S klikom na Next nadaljujemo namestitev.

s

V naslednjem oknu namestitvenega čarovnika je licenca programa in sicer Mozilla Public Licence. Da se strinjamo z licenčnimi pogoji, potrdimo potrditveno polje I accept the agreement in s klikom na Next nadaljujemo namestitev.

s

Sedaj moramo določiti mesto, kamor želimo, da se namesti program. Pustimo kar ponujeno možnost in s klikom na Next nadaljujemo namestitev.

s

Izberemo ime mape v meniju gumba Start, kamor bo namestitveni program postavil bližnjico programa Nvu. S potrditvijo polja Don't create a Start Menu folder nam namestitveni program mape v meniju gumba Start ne bo kreiral. Nadaljujemo namestitev s klikom na gumb Next.

s

S potrditvijo polja Create a desktop icon nam namestitveni čarovnik izdela ikono z bližnjico programa Nvu na namizju. Če potrdimo tudi polje Create a Quick Launch icon, nam bo namestitveni čarovnik izdelal tudi bližnjice programa Nvu v priročnem meniju. To polje pustimo prazno in nadaljujmo namestitev.

s

Pred namestitvijo programa nam čarovnik še izpiše povzetek nastavitev, s klikom na Install pa namestimo program Nvu.

s

Potek namestitve programa.

s

Po namestitvi nas namestitveni čarovnik obvesti, da je namestitev končana. S potrditvijo polja Launch Nvu bomo s klikom na gumb Finish zagnali tudi program Nvu.

s

Po namestitvi se nam odpre program Nvu, ki ima angleški jezikovni vmesnik. Odprlo se je tudi okno Nvu tips z namigi. S klikom na gumb Next Tip si ogledamo naslednji namig, s klikom na Previous Tip pa prejšnji namig. Če odstranimo kljukico v potrditvenem polju Show tips at startup, se nam okno z namigi ob naslednjem zagonu ne bo prikazalo. Namige si lahko ogledamo takoj, lahko pa okno z namigi tudi zapremo, saj ga v meniju Help z ukazom Tip of the day lahko v vsakem trenutku zopet odpremo.

s

Namestitev slovenskega jezikovnega paketa za program Nvu

Na spletnem naslovu http://www.nvu.com/download.php, kjer smo dobili namestitveni paket, je tudi povezava do slovenskega jezikovnega paketa. Na strani v izbiri Localizations kliknemo povezavo Slovensko.

s

Ta nas odpelje na spletno stran http://lugos.si/novice/Nvu1.0/, kjer se nahaja datoteka s slovenskim jezikovnim paketom, na strani pa so tudi navodila za namestitev paketa.

s

Na spletni strani kliknemo povezavo Slovenski jezikovni paket za Nvu 1.0, nato pa v oknu Prenos datoteke izberemo, da bomo datoteko shranili na disk.

s

Datoteko shranimo kar  v področje, kjer se je namestil program Nvu.

s

V programu Nvu v meniju Tools izberemo ukaz Extensions.

s

V oknu Extensions kliknemo Install.

s

V oknu Select an extension to install pokažemo mesto slovenskega jezikovnega paketa, ki je v našem primeru v mapi Nvu.

s

V oknu Software Installation s klikom na gumb Install Now potrdimo namestitev slovenskega jezikovnega paketa.

s

Po uspešni namestitvi se v oknu Extensions prikaže nameščen slovenski jezikovni paket.

s

Zapremo okno Extensions in program Nvu ponovno zaženemo. Sedaj se nam odpre s slovenskim jezikovnim vmesnikom.

s

Delovno okolje programa Nvu

Uporabniški vmesnik programa Nvu je sestavljen iz:

 • naslovne vrstice
 • menijske vrstice
 • orodne vrstice
 • vrstic za oblikovanje
 • upravitelja strani
 • dokumentnega okna
 • statusne vrstice

s

Dokumentno okno

Dokumentno okno pa sestavljajo še:

 • zavihki z imeni dokumentov
 • horizontalno in vertikalno ravnilo
 • delovna površina
 • izbire pogleda na urejevalnik

s

V programu Nvu imamo hkrati odprtih lahko več dokumentov. Med njimi preklapljamo s klikom na zavihke z imeni dokumentov. Izbran dokument ima svetlejšo barvo zavihka. Neshranjeni dokumenti imajo poleg imena še podobo diskete, ki nas opozarja, da dokument ni shranjen.

Horizontalno in vertikalno ravnilo se prikaže v velikosti izbranega predmeta in sicer v slikovnih pikah.

Delovna površina ima lahko različne načine pogleda in sicer:

 • Navaden, v katerem postavljamo spletno stran v grafični obliki,

s

 • v pogledu Značke HTML, so prikazane tudi značke v obliki pravokotnikov. S klikom na značko označimo celotno vsebino posamezne značke.

s

 • v pogledu Koda, v delovni površini vidimo kodo dokumenta,

s

 • v Predogledu pa si dokument ogledamo v obliki kot bo prikazan v brskalniku.

s

Menijska vrstica

s

Spustni meniji nam nudijo ukaze. V primeru, ko se za ukazom v meniju pojavi trikotna označba, nam to pove, da ukaz nudi še dodatne izbire, ki jih najdemo v dodatnem spustnem meniju. Le ta se pojavi, ko miškin kazalec zapeljemo na ukaz. Pri večini ukazov je v spustnih menijih navedena tudi tipkovna bližnjica s katero lahko izvršimo ta ukaz.

s

Menija Datoteka in Urejanje sta skupna večini programov. V meniju Datoteka so ukazi za odpiranje, shranjevanje, objavo, tiskanje in izvažanje datotek.

s

Meni Urejanje vsebuje ukaze za izrezovanje, kopiranje in lepljenje, ukaze za iskanje in zamenjevanje, preverjanje črkovanja in ukaz za nastavitev strani za objavo.

s

Z ukazi v meniju Pogled nastavljamo prikazovanje elementov programa Nvu (npr. orodne vrstice, ravnila itd.), izberemo način pogleda na dokumentno okno, določimo povečavo in izberemo kodiranje znakov.

s

Meni Vstavi nam nudi elemente, ki jih lahko vstavljamo na spletno stran: slike, tabele, obrazce, povezave.

s

Z ukazi v meniju Oblika spreminjamo lastnosti trenutno izbranega predmeta.

s

Meni za delo s tabelami Tabela omogoča vstavljanje, izbiranje, urejanje in oblikovanje tabel, vrstic oziroma celic.

s

Meni Orodja vsebuje ukaze za čiščenje in preverjanje kode, urejevalnik CSS in nastavitve programa.

s

Meni Pomoč vsebuje ukaze, ki nudijo pomoč in informacije o programu Nvu.

s

3.3 Orodna vrstica

s

Orodna vrstica programa Nvu vsebuje ukaze:

 • Novo, ki nam odpre nov dokument v istem ali novem oknu,
 • Odpri, odpre novo okno, kjer lahko izberemo datoteko, ki smo jo poprej shranili na disk,
 • Shrani je ukaz za shranjevanje datoteke. Pozor!!! Pri shranjevanju ne uporabljamo šumnikov in sičnikov, prav tako ne presledkov! Prvo stran pa naj bi shranjevali pod imenom index.html (index.php, ...),
 • Objavi nam prenese datoteke oz. strani na oddaljeno lokacijo,
 • Prebrskaj prikaže našo spletno stran v brskalniku,
 • Sidro nam v spletno stran vstavi poimenovane oznake, na katere lahko postavljamo notranje povezave,
 • Povezava nam omogoča postavljanje povezav na druga spletna mesta ali na isti strani,
 • Slika je ukaz s katerim v spletne strani vstavljamo slike,
 • Tabela vstavi tabelo z izbranimi lastnostmi,
 • Obrazec vstavi ali spremeni obstoječi obrazec. Klik na puščico odpre meni, v katerem izberemo predmet, ki ga želimo vstaviti ali spreminjati,
 • Črkuj je ukaz za črkovanje. Privzeto črkuje samo v angleškem jeziku. Če želimo črkovanje v slovenščini moramo s spleta prenesti ustrezno datoteko in jo namestiti na disk,
 • Natisni je ukaz s katerim dokument natisnemo.

Vrstici za oblikovanje

s

Zgornja vrstica za oblikovanje nam nudi ukaze:

 • za nastavljanje sloga besedila,
 • za določanje barve predmetom, zgornji kvadratek, določanje barve ozadja, spodnji kvadratek,
 • pobarvamo ozadje besedila,
 • nastavimo velikost besedila,
 • besedilu določimo lastnosti krepko, ležeče ali podčrtano,
 • priredimo urejene in neurejene sezname,
 • poravnavamo odstavke besedila,
 • zamaknemo besedilo.

Spodnja vrstica za oblikovanje pa nudi ukaze oblikovanja CSS kaskadnih slogov:

 • dodelimo slog CSS,
 • izberemo pisavo,
 • dodajanje slojev,
 • pomikanje slojev v ospredje in ozadje,
 • poudarjanje,
 • dodajanje definicijskih terminov in opisov,
 • določanje lastnosti lepljenja na okvir.

Vrstica stanja

V vrstici stanja se nam izpisujejo značke HTML v odvisnosti od izbranega predmeta v dokumentnem oknu. Kadar je vključen pogled na kodo, se značke ne izpisujejo. S klikom na značko označimo celoten del kode posamezne značke.

s

Upravitelj strani Nvu

Z upraviteljem strani upravljamo datoteke in mape spletišča. S klikom na križec v sivem polju upravitelja strani zapremo, ponovno pa ga odpremo z menijskim ukazom Pogled>Pokaži/Skrij>Stranska vrstica ali pa s tipkovno bližnjico F9.

s

s

 

Navodila
Uvod v svetovni splet
Dreamweaver - 01 - Spoznavanje programa
Dreamweaver - 02 - Izdelava osnovne spletne strani z besedilom
Dreamweaver - 03 - Dodajanje slik
Dreamweaver - 04 - Tabele
Dreamweaver - 05 - Ogled in spreminjanje kode HTML
Dreamweaver - 06 - Definiranje spletišča
Dreamweaver - 07 - Postavitev strani
Dreamweaver - 08 - Priprava in uporaba predloge
Dreamweaver - 09 - Povezave
Dreamweaver - 10 - Izdelava slikovnih kart in navigacijskih vrstic
Dreamweaver - 11 - Dodajanje večpredstavnostnih datotek
Dreamweaver - 12 - Izdelava spletnega foto albuma
Dreamweaver - 13 - CSS
Dreamweaver - 14 - Prenos spletišča na strežnik
NVU - 01 - Spoznavanje programa
NVU - 02 - Izdelava osnovne spletne strani z besedilom
NVU - 03 - Dodajanje slik
NVU - 04 - Tabele
NVU - 05 - Povezave
NVU - 06 - CSS
NVU - 07 - Spletišče
NVU - 08 - Objava spletišča

Izhod

 

na vrh